Политика за колачиња (Cookie policy)

Последни промени: [04.02.2022]


Хелветас Швајцарска Интеркооперација од Швајцарија, подружница Скопје  (во натамошниот текст „контролорот“) својата работа и активности ги претставува на веб страницата. Со цел да оптимлано функционирање и прикажување на веб страницата, при вашата посета се собираат колачиња за вашата посета. Со оваа политика ве информираме за обработката на вашите лични податоци при ваша посета на нашата веб страница, преку собирање на колачиња за време на вашата посета. Нашата веб страница користи само неопходни колачиња, кои ни овозможуваат да Ви обезбедиме нормално функционирање на веб страницата.   

Оваа политика за колачиња (“Cookie Policy”) ги опишува видовите колачиња што ги користиме на веб страницата и целите за нивна обработка.

Доколку имате прашања, ве молиме да не контактирате на e4einfo@helvetas.org.   За повеќе информации за заштита на правата на приватност во нашата организација, Ве молиме да ја прочитате нашата Политика за приватност. Политика за приватност.  Доколку имате прашања околу политиката за приватност можете да го контактирате овластеното лице за заштита на личните податоци, координатор: Александра Илкова, контакт маил: e4einfo@helvetas.org.

Внимателно прочитајте ја оваа политика за колаљиња за сите детали околу користење на колачињата и информациите што ги собираме за вас и од вас.

Дефиниција на колачиња

Колачињата (cookies) се мали текстуални датотеки, кои се сместуваат во Вашиот компјутер или мобилен телефон од страна на веб страниците кои ги посетувате.

Колачињата се користат многу често од сопствениците на веб-страниците со цел да се олесни функционирањето на веб-страницата или да се запомнат вашите активности и преференции, за да се обезбеди персонализирана/приспособена содржина на веб-страницата и за да се прикаже нејзината навигациска историја. Овие текстуални датотеки може да бидат прочитани од веб-страниците што ги посетувате и да помогнат во вашата идентификација кога повторно ќе ја отворите веб-страницата.

Колачињата поставени од сопственикот на веб-страницата или од провајдерот на услуги (во овој случај Хелветас Швајцарска Интеркооперација од Швајцарија, подружница Скопје се нарекуваат „сопствени колачиња“. Колачињата што се поставени од други страни, а не од сопственикот на веб-страницата, се нарекуваат „колачиња на трети страни“.

Постојани колачиња: Овие колачиња остануваат на уредот на корисникот за временски период определен во самото колаче. Тие се активираат секој пат кога корисникот ќе ја посети веб страницата која го има поставено тоа колаче.

Колачиња за сесија: Овие колачиња им овозможуваат на операторите на веб страниците да ги поврзат дејствијата на корисникот за време на сесијата со прелистувачот од каде пристапува корисникот. Сесијата почнува кога корисникот го стартува прозорецот од прелистувачот и завршува кога ќе го затвори прозорецот од прелистувачот. Колачињата за сесија се креираат привремено. Откако ќе го затворите прелистувачот, сите колачиња за сесија се бришат.

Кои колачиња ги користиме и зошто?

Генерално, веб страницата користи колачиња за да ве разликува вас од други корисници на веб страницата. Ова пред се ни помага да ви овозможиме добро искуство кога ја пребарувате веб страницата и секако ни овозможува да ја подобриме функционалноста на истата. Колачињата исто така се користат, и со цел да се олесни функционирањето на веб-страницата или да се запомнат вашите активности и преференции, да се обезбеди персонализирана/приспособена содржина на веб-страницата и за да се прикаже нејзината навигациска историја. Организацијата во својата веб страница собира само неопходни колачиња, кои се врзани за нормалното функционирање на страницата.

Неопходни колачиња ви овозможуваат да се движите низ веб страницата и да користите основни карактеристики на страницата. Без овие колачиња, не можеме да ги обезбедиме бараните услуги.

Овие колачиња ги користиме за:

  • Да ве идентификуваме вас дека сте најавени на веб страницата
  • Да се осигуриме дека сте поврзани со соодветната услуга на веб страницата кога вршиме какви било измени во начинот на функционирање

Доколку ги спречувате овие колачиња, не можеме да гарантираме како ќе реагира веб страницата за време на вашата посета.

Kога бараме ваша согласност?

За неопходните колачиња не е потребна ваша согласност. За истото Ве ифнормираме при пристапот на нашата веб страница. За сите други колачиња е потребна согласност.

Како да ги избришете или блокирате колачињата?

Повеќете веб прелистувачи овозможуваат одредена контрола над поставените колачиња преку поставките на прелистувачот. Меѓутоа, ако ги користите поставките на прелистувачот за блокирање на сите колачиња (вклучително и неопходните колачиња), можеби нема да можете да пристапите до целата веб страна или до одредени нејзини делови.

Промена на поставките за колачиња.  Поставките на прелистувачот за промена на поставките за колачиња обично се наоѓаат во менито ‘options’ или ‘preferences’ на вашиот прелистувач. Со цел да ги разберете овие поставки, следниве линкови може да бидат корисни. Во спротивно, треба ја користиме опцијата ‘Help’ во вашиот прелистувач за повеќе детали.

Повеќе информации. За да дознаете повеќе за колачињата, вкллучително и како да видите како се поставени колачињата, како да управувате и бришете, посетете ја страницата www.aboutcookies.org.

Листа на колачиња

The below list details the cookies used in our website.

CookieDescription
CONSENTYouTube sets this cookie via embedded youtube-videos and registers anonymous statistical data.
cookielawinfo-checkbox-advertisementSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analyticsSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Analytics" category .
cookielawinfo-checkbox-functionalThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessarySet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Necessary" category .
cookielawinfo-checkbox-othersSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to store the user consent for cookies in the category "Others".
cookielawinfo-checkbox-performanceSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to store the user consent for cookies in the category "Performance".
CookieLawInfoConsentRecords the default button state of the corresponding category & the status of CCPA. It works only in coordination with the primary cookie.
elementorThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
pll_languageThe pll _language cookie is used by Polylang to remember the language selected by the user when returning to the website, and also to get the language information when not available in another way.
VISITOR_INFO1_LIVEA cookie set by YouTube to measure bandwidth that determines whether the user gets the new or old player interface.
YSCYSC cookie is set by Youtube and is used to track the views of embedded videos on Youtube pages.
yt-remote-connected-devicesYouTube sets this cookie to store the video preferences of the user using embedded YouTube video.
yt-remote-device-idYouTube sets this cookie to store the video preferences of the user using embedded YouTube video.
yt.innertube::nextIdThis cookie, set by YouTube, registers a unique ID to store data on what videos from YouTube the user has seen.
yt.innertube::requestsThis cookie, set by YouTube, registers a unique ID to store data on what videos from YouTube the user has seen.

Контактирајте не

За било какви прашања слободно можете да не контактирате на: e4einfo@helvetas.org.