Triumfi i aftësive – histori suksesi nga EuroSkills 2023

Triumfi i aftësive – histori suksesi nga EuroSkills 2023

Lara Tynnauer, një specialiste për bukuri dhe kozmetikë nga Austria, bleu biletën e fundit të avionit për udhëtimin në Poloni në mënyrë që të merrte pjesë në konkursin e këtij viti EuroSkills 2023 në Gdansk. Pasi një anëtare e ekipit austriak duhej të anulonte pjesëmarrjen e vet, Lara me kënaqësi pranoi ta zëvendësonte atë në konkursin e madh, sepse, siç thotë ajo, është një nder i madh për të përfaqësojë vendin e saj.

Megjithëse kishte vetëm katër javë për t ‘u përgatitur, Lara nuk u dekurajua aspak. Përkundrazi, përfaqësuesja 22-vjeçare po lëvizte me vrull të plotë drejt qëllimit dhe përdorte çdo minutë për stërvitje në mënyrë që të arrinte rezultatin më të mirë të mundshëm. “Ky profesion më ka magjepsur gjithmonë. Si kozmetologe, kam ekuilibrin e përsosur midis krijimtarisë, njohurive profesionale dhe pasurisë së marrëdhënieve të përditshme ndër-personale”, thotë Lara.

Burimi i imazhit: wko.at

Megjithëse performoi si zëvendësuese, puna e madhe, përkushtimi dhe motivimi e çuan Larën në krye të podiumit në EuroSkills të këtij viti. Me një fitore të bujshme, ajo fitoi medaljen e artë në kategorinë e saj “Kujdesi dhe bukuria kozmetike” dhe kontribuoi që Austria të fitonte shtatë medalje ari. Në fakt, ky vend krenohet me 18 medalje, më së shumti nga të 32 vendet pjesëmarrëse.

Burimi i imazhit: wko.at

Sistemi zviceran i arsimit të lartë jep rezultate superiore

Një tjetër vend që ka arritur sukses të pabesueshëm këtë vit është Zvicra. Duke konkurruar në 16 kategori, zviceranët fituan 15 medalje, duke përfshirë 12 të arta. Kjo do të thotë se 94% mbresëlënëse e delegacionit zviceran qëndruan në podium dhe vazhduan sekuencën tradicionale të sukseseve. Rezultatet e tilla demonstrojnë edhe një herë përsosmërinë e sistemit zviceran të arsimit profesional në krahasim me vendet e tjera.

Burimi i imazhit: www.swiss-skills.ch

I deleguari teknik Martin Erlacher është tepër i gëzuar: “Ky rezultat nga i gjithë ekipi kombëtar tejkaloi pritshmëritë tona. Nuk prisnim kaq shumë medalje ari, as në ëndrrat tona më të çmendura.” Erlacher thotë se gjatë përgatitjeve, pjesëmarrësit, ekspertët, drejtuesit e ekipeve dhe i gjithë delegacioni krijuan një atmosferë në të cilën ata mbështetën dhe u rritën me njëri-tjetrin. Sipas tij, pjesëmarrësit investuan rreth 1.000 orë në përgatitje dhe trajnim para garës së madhe, e cila sigurisht mbështetet nga ekipi i ekspertëve dhe kompanitë.

08.09.2023; Danzig; Euroskills Gdanks 2023 – Ariane Aeschlimann (Skill 32), Butchery /
Fleischfachfrau EFZ / Bouch?re-charcuti?re CFC /
Macellaia-salumiere AFC am letzten Wettkampftag bei der EuroSkills 2023 in Gdansk (Foto: SwissSkills/Michael Zanghellini)

Burimi i imazhit: www.swiss-skills.ch


Trajnimi i bazuar në praktikë – baza për një staf profesional të suksesshëm

Në EuroSkills, ka edhe një çmim të veçantë që i jepet konkurrentit me më shumë pikë. Tamás dhe Zsolt nga Hungaria u bënë fillimisht kampionë në kategorinë e ekipit “Operatori i sistemit të TI-së”, dhe më pas u kurorëzuan me titullin “Më të mirët në Evropë” sepse morën 799 pikë nga 800 të mundshme. Hungaria gjithashtu mburret me rezultate përgjithësisht të mira në Kampionatin Evropian pasi fitoi pesë çmime të arta, një të argjendtë dhe katër të bronzta.

Burimi i imazhit: hungary.postsen.com

Sekretari i Shtetit hungarez Balasz Hanko beson se rezultatet kryesore të ekipit të tyre janë për shkak të reformave të vitit 2016 që rinovuan arsimin profesional hungarez dhe tani plotëson nevojat e tregut të punës. “Përmes bashkëpunimit me Dhomën Hungareze të Tregtisë dhe Industrisë dhe ekspertë profesionistë, po zbatohet një program trajnimi i bazuar në praktikë. Falë këtij trajnimi të dyfishtë, përveç njohurive teorike, profesionistët e rinj kalojnë pjesën më të madhe të kohës së tyre në trajnime në kompani private dhe marrin përvojë konkrete praktike”, thotë ai.

Hanko shkon një hap më tej, duke njoftuar planet ambicioze të Hungarisë për të organizuar Kampionatin Botëror të Aftësive (WorldSkills) pas disa vitesh. Hungaria tashmë ka pritur EuroSkills në vitin 2018.

“Të bashkuar përmes aftësive”

Nën sloganin “Të bashkuar përmes aftësive”, të gjitha vendet pjesëmarrëse kanë treguar se aftësitë krijojnë mundësi për lidhjen e shoqërive dhe se ato janë baza për përparimin ekonomik. Nga performanca e Larës si zëvendësuese, te secili prej 600 pjesëmarrësve të tjerë që i bënë kombet e tyre krenare, të gjithë ishin pjesë e historisë së përsosmërisë në arsimin profesional dhe trajnimit.

Burimi i imazhit: https://euroskills2023.org/

Konkurset kombëtare dhe ndërkombëtare të këtij lloji jo vetëm që rrisin interesin për aftësitë profesionale, por edhe përmirësojnë reputacionin dhe cilësinë e arsimit profesional. Profesionistët e rinj janë me të vërtetë ambasadorë të profesioneve të tyre, por edhe të vendeve të tyre.

Burimi:

https://www.swiss-skills.ch/
https://www.wko.at/
https://hungary.postsen.com/